Help de tempelwachters terug naar huis! Laten we de poort opknappen.


Doneer→


Stichting Niomon Amsterdam
IBAN: NL 25 TRIO 0320 2394 62


 
“Hallo, wij zijn twee Japanse tempelwachters, we zijn 700 jaar oud en we willen graag naar huis terug.

We komen uit een tempelpoort op een berg in Japan.
We verdwenen ooit uit de poort en belandden in Nederland, in een zaal van het Rijksmuseum.
Nu willen we graag naar huis om onze taak weer op ons te nemen. We hebben al een lange weg afgelegd.  We zijn inmiddels terug in ons geboortedorp, in spannende Delftse blauwe pakken! Maar de laatste stap, terug in onze poort, is nog niet gelukt: De poort verkeert in erbarmelijke staat en kan ons niet dragen. Dus ze heeft wat TLC en herstelwerk nodig.
Wil je ons helpen? Door een stuk van de poort te adopteren, maak je het mogelijk om: de poort aan te kopen, te ontmantelen, naar Kyoto te vervoeren, daar gerepareerd te worden,  in elkaar te zetten en dan kunnen we onze posities weer innemen in de poort, de berg betoveren, inspireren, brullen en 'een portaal naar kennis, wijsheid en liefde' zijn.
Project Nio-mon, Building A Portal, A Home 

We willen de tempelwachters terug naar huis brengen, en daarom de poort in Yokota aankopen, restaureren en herbouwen.
Wil je met ons mee doen en een uniek deel van een Japanse tempelpoort adopteren?
Niet alles hoeft vervangen te worden, maar veel wel.
We zullen beginnen met het maken van blauwdruk tekeningen en het demonteren van de poort (lente 2024), het herstellen van de constructieve pilaren en de onderste balken (zomer 2024). Later zijn het dak, de decoratieve delen en de stenen fundering aan de beurt (herfst 2024/ winter 2024/2025).
We zullen nauw samenwerken met lokale meester shrine- en tempel-timmerlieden Abe san en Agō san, en het College of Architecture in Kyoto die er een afstudeerproject van willen maken.

Met jullie bijdragen zullen we de Niomon aankopen, ontmantelen, restaureren en herbouwen zodat de poort sterk genoeg is om de tempelwachters te huisvesten. 


De te adopteren stukjes  beginnen bij delen van 5x5 cm (25 cm2) voor 25,- euro en veelvouden ervan tot misschien zelfs een hele constructieve pilaar (240 stuks aan elke kant).
Dus, als je ervoor kiest om een stuk van 5x5 cm te adopteren, is je donatie 1x25 = 25,- euro.
Als je ervoor kiest om 5 stuks te adopteren, is je donatie 5x25 = 125,- euro
Als je ervoor kiest om een hele constructieve pilaar te sponsoren, is dat 240x 25 = 6.000,- per kant enzovoort.

In ruil voor jouw TLC (Tender Loving Care /Donatie) ontvang je een handgemaakte frottage van precies dat stukje van de gerestaureerde poort dat je hebt geadopteerd.


Dus als je 1 stuk van 5x5 cm sponsort krijg je een frottage van 5x5 cm. Als je besluit om 20 stuks te sponsoren, sponsor je en ontvang je een frottage van 20x 25 cm van de gerestaureerde niōmon. (zie voorbeelden ↓)
Je frottage komt naar je toe nadat de restauratie is voltooid (dus medio 2025). De grotere frottages komen (indien gewenst) als leporello (opgevouwen in een boekvorm).


Ja! Ik doe mee en adopteer een stuk(je) tempelpoort!


Doneer→ 


(In sommige browsers/ programma’s zoals Outlook komt niet altijd het pop-up emailtje naarboven waarin je aangeeft dat je wilt doneren. Mocht dit het geval zijn stuur mij dan een mailtje, gebruik de directe bankoverschrijving of QR code, heel veel dank voor je bijdrage en de moeite!)

email:    jikkevanloon@gmail.com
phone:     +31 6 53 42 38 31
Stichting Niomon Amsterdam
IBAN: NL 25 TRIO 0320 2394 62
BIC: TRIONL2U
Een ANBI-status voor Stichting Niōmon is in de maak.


Onze partners in dit project zijn oa:
GIA Niomon Yokota, lokale meesters in tempeltimmerwerk Mr. Abe en Mr. Agō, bouwbedrijf Mr. Itō, en het College van Architectuur in Kyoto (zij zullen de restauratie ter hand nemen) en Anewal Gallery in Kyoto.
(zie ook wie is wie)
Ook vrijwilligers en burgers van Yokota zullen helpen met het (her)bouwen.
We zijn momenteel op zoek naar manieren om Nederlandse studenten bij dit project te betrekken.
Heb je ideeen hierover stuur een mailtje naar jikkevanloon@gmail.com

De huidige poort (Niōmon)
Voorbeelden van te adopteren delen poort en frottages

Frottage 1 deel van 5x5 cm = 25,- euro

Adopteer 8 delen (8x25,-)= 200,-euro

Adopteer een hele kant van de grote pilaar van 300 x 20 cm voor 6.000,- euro

Dit project is initiatief van de Amsterdamse kunstenaar Jikke van Loon. Zij onmoette de tempelwachters in het Rijksmuseum van Amsterdam bezocht het regelmatig. Zij besloot hen te helpen terug te keren naar huis. Zowel Stichting Niōmon Amsterdam als Ippan Shadan Hōjin NIOMON Yokota zijn opgericht om dit project te helpen faciliteren en organiseren.
(wie is wie)