What’s in a Name?
Binnen dit project spelen drie noties van Mon (Poort-heid) een  rol: poort (tempelpoort), platform en portal zijn een poging om tegelijkertijd één en dezelfde entiteit aan te duiden in drie verschillende manifestaties. We willen ons concentreren op het creëren van deze 'poort' en onderzoeken hoe functionaliteit kan worden teruggegeven aan de tempelwachters. Opnieuw in samenwerking met diverse instituten en deelnemers in Nederland en Japan en de inwoners van Yokota. We zullen niet alleen een ‘huis’ creëren voor de twee tempelwachters maar ook een portal (weg naar wijsheid, compassie en kennis) in workshops, talks, artist exchange en high school exchange.

NIO verwijst naar

1.) een 'nieuwe' (nio)- poort(mon)

2.) het huis (niōmon) van de nieuwe tempelwachters (Niōzo)



Een Niōmon is een poort bij de ingang van een Japans tempelgebied en herbergt twee Japanse tempelwachters (Nio-zo): de Agyou-zo en UNgyou-zo. De klanken 'A' en 'UN' die ze maken zijn de eerste en laatste lettergrepen van het Siddham-schrift en samen vertegenwoordigen ze alle mogelijke klanken en symboliseren zo alle kennis, wijsheid en mededogen. Wie door de poort loopt en deze bewakers passeert, krijgt toegang tot deze wijsheid.


PROJECT NIO-MON is een vervolg op een kunstproject genaamd Issho-ni/ Tomo-ni, geïnitieerd door de Nederlandse kunstenaar Jikke van Loon.
In 2015 reisde ze naar de voormalige geboorteplaats van twee magnifieke Japanse Tempelbewaarders, die tegenwoordig in het Rijksmuseum van Amsterdam staan*. Ze ging er de poort bedanken, hun voormalige huis, de Niomon. Deze behoort toe aan het Iwayaji-tempel in Okuizumo cho, Shimane. Dit ‘dank je wel zeggen' resulteerde in een breed internationaal kunstproject waarbij de weg even belangrijk is als het doel: de tempelwachters naar hun geboortegrond en huis terugbrengen.

Hoewel de Tempelwachters naar hun geboortestad terugkeerden, was het nog onmogelijk om ze in hun voormalige huis, Iwaya-ji's Niōmon, te plaatsen. De poort verkeert namelijke in vervallen staat en moet worden gerepareerd/herbouwd.
Als gevolg hiervan zijn de inwoners nog steeds niet in staat om 'het veld van wijsheid' te lopen en kregen de tempelbewaarders niet de kans om hun specifieke functionaliteit terug te krijgen: toegang geven tot en bewakers zijn van het veld van wijsheid.

In zowel Japan als Nederland is inmiddels een stichting opgericht om het (her) bouwen van de poort / het bouwen van een thuis voor de teruggekeerde tempelwachters zowel in fysieke als meta-fysieke zin, mogelijk te maken.

*) In 2007 verwierf het Rijksmuseum in Amsterdam, Nederland, twee prachtige beelden: 14e-eeuwse houten Japanse tempelwachters die meer dan 700 jaar in de tempelpoort (Niōmom) van de Iwaya-ji stonden, een toen prominente boeddhistische tempel in Shimane ken, Japan.






Verder lezen:
Okuizumo Yokota
Shimane, door Radboud Molijn
Iwayaji Temple
Met Museum New York
Rijksmuseum of Amsterdam











Dit project is initiatief van de Amsterdamse kunstenaar Jikke van Loon. Zij onmoette de tempelwachters in het Rijksmuseum van Amsterdam bezocht het regelmatig. Zij besloot hen te helpen terug te keren naar huis. Zowel Stichting Niōmon Amsterdam als Ippan Shadan Hōjin NIOMON Yokota zijn opgericht om dit project te helpen faciliteren en organiseren.
(wie is wie)